Tuesday, 24 May 2011

cara mudah buat blog

salam semua...

Syukur alhamdulillah, akhirnya cita2 nak ada blog sendiri telah tercapai. Actually ini first time belajar buat blog, ingatkan susah buat blog rupanya senang je..maklumla kan buta IT sikit.. Bagi yang first time nak belajar buat blog, ummi siti nak share sikit cara ummi siti start buat blog sendiri ni...

Kalau nak cara yg 'free of charge' :-

1. Melalui youtube. Cuma taipkan aje kat youtube ' tutorial cara buat blog' atau 'cara mudah buat blog' atau apa  sahaja berkaitan membuat blog. Ada banyak video yg ditunjukkan dlm youtube tuk buat blog.

2. Minta tolong kawan2/ adik-beradik/ sedara mara ajarkan. Cara ni paling senang dan selesa tuk belajar buat blog ni..

Kalau ada duit lebih:-

1. Pergi kursus buat blog. Aritu ada surf kat internet tuk cari kelas/kursus buat blog ni, tapi ummi siti susah nak pegi kursus sebab komitmen keje. Kadang2 sabtu atau ahad kena keje..Bagi yg ada masa boleh pegi kursus buat blog/website, kita diajar dgn lebih detail cara nak edit blog dsb...

2. Beli buku atau ebook. Sekarang byk buku2 yg mudah kita nak cari cara2 nak buat blog. Salah satu yang ummi siti jumpa ebook kat www.KelasBlogger.com..try laa...

Harap sedikit info ummi siti ni boleh jadi panduan bagi kawan2 yg first time nak buat blog...info ni dari pengalaman ummi siti sendiri. kalau ada sebarang sgt di alu-alukan. TQ

No comments:

Post a Comment